Vrijwel elke banketbakker in België en Nederland heeft deze leuke lekkernij permanent in de toog liggen: bokkenpootjes! De naam verwijst (gelukkig) enkel naar de grappige vorm, voorts heeft dit verfijnde koekje enkel lekkers in petto. Twee meringues (amandel) worden immers opgevuld met botercrème en afgewerkt met chocolade. Met dit recept kan je zo ook helemaal zelf maken!
Klop de eiwitten samen met de kristalsuiker tot schuim.
Spatel de bloem en het amandelmeel rustig door het opgeklopte eiwit.
Lepel het beslag in een spuitzak en verwarm de oven voor op 180°.
Spuit op een vel bakpapier op een bakplaat een even aantal langwerpige vormpjes van net geen 10 centimeter uit. De basisverhouding van dit recept gaat uit van 12 bokkenpootjes, dan heb je dus 24 meringues nodig.
Bestrooi de ongebakken meringues met wat amandelschaafsel. Laat dan 20 minuten bakken, tot de koekjes beginnen te bruinen maar nog zacht zijn.
Mix de boter, bloemsuiker, vanille-extract en room in een kom tot een smeuïge botercrème. Lepel de crème in een spuitzak.
Maak duo’s van ongeveer even grote meringues. Verdeel de botercrème in een dun laagje op de helft van de koekjes. Leg daarna telkens het andere koekje er op.
Laat de bokkenpootjes even opstijven in de koelkast. Smelt ondertussen de chocolade au-bain-marie.
Dip de uiteindes van de afgekoelde koekjes in de warme chocolade. Schik de koekjes daarna op een vel bakpapier en laat afkoelen. Smakelijk!