VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (4 votes cast)
Vispannetje met zeekraal
Wil je ten volle genieten van het beste uit de zee? Vrienden, familie en/of partner lekker verwennen? Mag het net dat ietsje meer zijn – zonder uren in de keuken te staan en/of waanzinnig veel geld uit te geven? Zoek niet verder: dit eenvoudig vispannetje met zeekraal zal eenieder bekoren en is echt niet moeilijk om te bereiden.
Porties Prep Tijd
2personen 15minuten
Kook Tijd
50minuten
Porties Prep Tijd
2personen 15minuten
Kook Tijd
50minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt het klontje boter in een pan en fruit de fijngehakte sjalot en het geplette teentje look. Voeg eenmaal de ui glazig wordt de stukjes wortel en kwartjes champignon toe. Kruid met peper en zout en laat even stoven. Blus met de witte wijn en laat een handvol minuten garen op een zacht vuur tot de witte wijn helemaal gereduceerd is.
  2. Schep de groentjes op de bodems van één stenen potje (met deksel) per persoon. Heb je geen éénpersoonpotjes? Neem dan één grote pot (met deksel) die in de oven mag. Stort in dat geval simpelweg alle groentjes uit en bedek de bodem volledig. Was de pan alleszins niet af, die heb je later nog nodig.
  3. Bestrooi de stukjes vis met wat peper en zout. Verdeel ze over de potjes en doe er ook wat grijze garnalen bij. Werk eventueel in laagjes. Zorg alleszins dat de potjes niet vol zijn, er moet nog saus bij. Laat ook wat ruimte tussen de vis zodat de saus zich dadelijk voldoende kan verdelen.
  4. Smelt de boter in een steelpan en klop er de bloem onder. Laat even drogen en voeg er vervolgens, al kloppend, de visbouillon en melk aan toe. Roer flink en laat rustig inkoken tot een smeuïg sausje. Zorg dat de saus voldoende lopend is.
  5. Neem enkele stukken zeekraal (een handjevol) en snijd extra fijn. Voeg toe aan de saus en kruid vervolgens verder af met peper, citroensap, cayennepeper en eventueel nog wat zout (opgelet: zeekraal is best zout).
  6. Overgiet de stukjes vis met de warme saus. Zorg dat alles netjes onderstaat, schud eventueel wat zodat de saus zo ver mogelijk kan zinken. Schuif de potjes in een voorverwarmde oven (160°) en laat een half uur tot drie kwartier garen met gesloten deksel.
  7. Heb je alles in één grote pot? Zet de oven dan wat hoger (zo’n 180°) en/of laat tot een klein uur garen. Het kan ook beter zijn om, gezien het grote formaat, alles rustig om te roeren alvorens in de oven te schuiven. Zo hebben al je gasten zeker voldoende groentjes, vis en saus.
  8. Neem net voor opdienen de pan waar je de groentjes in hebt gebakken er opnieuw bij. Verwarm op een middelmatig vuur en roerbak de rest van het zeekraal gedurende drie minuten.
  9. Serveer de potjes met een schepje zeekraal, een handje grijze garnalen en kroketten, puree of frieten. Zalig lekker met een droge witte wijn. Smakelijk!
Notities

Werkte je in één grote schaal? Ook dan is een deksel nodig, vergeet dat niet. Lukt dat toch niet? Dan kan je er een gegratineerde schotel van maken door de warme saus te bestrooien met gemalen kaas (Emmentaler of Gruyère) en een kwartiertje te grillen. Je kan overigens met eender welke vis of zeevruchten werken. Naast andere klassiekers zoals kabeljauw, zijn ook mosseltjes en Sint-Jacobsnootjes erg lekker in deze bereiding.