VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.5/5 (2 votes cast)
Spätzle met spek, spruitjes, kastanjechampignons en roomsaus
Spätzle is een typische pasta uit het zuiden van Duitsland. Deze zachte eiernoedels passen bij heel wat gerechten, hun fijne maar stevige smaak is heel veelvuldig inzetbaar. In het zuiden van Duitsland (regio Schwabenland) wordt deze pasta dan ook zomer en winter gebruikt. Dit recept laat je een flink stoofpotje maken, ideaal op een frisse herfst- of winterdag. Met spekjes, spruitjes, kastanjechampignons en een rijke roomsaus kan je Duits-getinte diner niet meer stuk!
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
35minuten
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
35minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Kuis de spruitjes (verwijder de buitenste blaadjes en snijd de onderkantjes af). Snijd de gekuiste spruitjes in kwartjes en gaar ze heel kort (blancheren) in gezouten water. Eén à twee minuutjes volstaat, ze moeten nog fris-groen zijn. Giet af en zet opzij.
  2. Smelt een klein beetje boter in een ruime pot. Schroei de spekreepjes aan en voeg de fijngesneden ui en het geplette teentje look toe. Laat de ui glazig worden op een middelmatig vuur.
  3. Kruid het spek met een flinke portie vleeskruiden en paprikapoeder. Roer om en voeg vervolgens de kwartjes kastanjechampignon toe. Laat even stoven en blus vervolgens met het bier.
  4. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en bereid de spätzle volgens de instructies op de verpakking.
  5. Voeg ondertussen de room aan de bereiding toe. Laat de saus naar wens rustig inkoken op een zacht vuur, roer regelmatig om. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  6. Voeg een handvol minuten voor het opdienen de voorgegaarde spruitjes toe. Laat warmen en blijf (iets voorzichtiger nu) regelmatig in de saus roeren.
  7. Giet de gegaarde spätzle af en laat even uitlekken. Roer daarna onder de saus en breng, indien nodig, verder op smaak met peper, zout en/of nootmuskaat. Roer er tot slot een eetlepel versgehakte peterselie onder. Smakelijk!
Notities

Spätzle is weinig courant in Belgische of Nederlandse supermarkten. Hoewel niet helemaal hetzelfde (spätzle heeft immers een heel eigen textuur) kan je met eender welke lange en iets dikkere pasta of noedels werken. Denk aan linguine, fettucinne, casarecce, maccheroni calabresi, eiernoedels, handgemaakte pasta,…