Ovengebakken kip met venkel en sinaasappel (Nigella Lawson)
Voor Nigella Lawson, de bekende tv-kok uit Groot Brittannië, primeren twee dingen: smaak en eenvoud. Dit recept is daar een uitmuntend bewijs van: de knapperige kippendijen passen heerlijk bij de karaktervolle smaak van venkel en appelsien. Bovendien vraagt dit magere recept weinig werk, enkel wat geduld (marineren en rustig laten bakken in de oven). Een waar festijn!
Versnijd het groen van de venkelknollen en bewaar in de koelkast voor de afwerking. Versnijd de knollen in kwarten, die je vervolgens nogmaals in drie partjes versnijd.
Meng de olijfolie met sap en de zeste van de appelsienen. Voeg ook de mosterd, het zout en de venkelzaadjes toe. Roer goed tot een heerlijke marinade.
Doe de marinade bij de kippendijen en stukjes venkel. Dat kan in een ruime diepvrieszak of nog makkelijker in een ovenschaal die je nadien afdekt.
Laat de kippendijen een nacht marineren.
Haal de gemarineerde kippendijen tijdig uit de koelkast zodat ze eerst op kamertemperatuur kunnen komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°.
Schik de kippendijen met de velkant naar boven in de ovenschotel. Let er op dat de stukjes venkel mooi verdeeld zijn tussen de kip.
Laat de ovenschotel een uurtje braden in de oven tot de kippendijen heerlijk goudbruin geworden zijn.
Optioneel: haal de stukken kip en venkel uit de ovenschaal en giet de braadsappen in een steelpannetje. Laat nog enkele minuten verder inkoken tot een extra stroperige saus, die je daarna opnieuw over de kip en venkel giet.
Werk de ovenschotel af met het groen van de venkelknollen. Lekker met een groene salade, brood, pasta, of gewoon zo. Smakelijk!