Wie dol is op stoofvlees zal dit gerecht zeker kunnen appreciƫren. Jeroen maakt malse varkenskoteletten klaar met een rijke saus die veel weg heeft van stoofvlees. De gebakken patatjes zorgen voor een knapperig eindresultaat. Authentieke boerenkost!
Laat de koteletten op kamertemperatuur komen. Kruid met flink wat peper en zout.
Verhit een flinke klont boter in een ruime/hoge braadpan zonder te laten aanbranden.
Laat de koteletten ongeveer 2 minuten bakken in de pan, zodat het vlees een korstje krijgt. Draai dan pas om en laat ook de andere kant 2 minuten aanbakken.
Pel en versnijd ondertussen de uien in halve ringen van ongeveer een halve centimeter dik.
Haal het vlees uit de pan en zet opzij. Stoof de stukjes spek aan in dezelfde pan.
Voeg de halve uiringen en het (geplette) teentje look toe. Laat een vijftal minuutjes bakken.
Bestrooi met de bruine suiker en bloem. Roer om en laat even verder bakken. Overgiet dan met het bruine bier en roer alle aanbaksels los.
Vul aan met de bruine fond, graanmosterd, tijm en laurier. Kruid naar smaak bij met peper, zout en/of bruine suiker.
Leg de koteletten terug in de saus en laat nog 25 minuutjes zachtjes pruttelen.
Gaar ondertussen de geschilde aardappelen in gezouten water en laat afkoelen.
Versnijd de aardappelen in brede schijfjes.
Smelt een klontje boter in een pan en bak ze rondom goudbruin. Kruid af met peper en zout.
Breng de sla net voor het opdienen op smaak met een beetje slaolie, natuurazijn, peper en zout.
Serveer de koteletten met een flinke schep saus, enkele gebakken patatjes en de frisse sla. Smakelijk!