VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Kippenbouillon
Eenieder die graag kokkerelt, weet dat een goede bouillon een zelfgemaakte is. Het vraagt kosten noch moeite, de smaaktoetsen kies je zelf en het is makkelijk in te vriezen. Vooral een lekkere kippenbouillon is interessant als basis voor soepen, sausen en fijne bereidingen zoals vol-au-vent. Dit recept vertelt je hoe Jeroen Meus aan de slag gaat.
Porties Prep Tijd
2liter 10minuten
Kook Tijd
1,5uur
Porties Prep Tijd
2liter 10minuten
Kook Tijd
1,5uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Reinig alle groenten en snijd ze in grove stukken. Breng ondertussen het water aan de kook op een matig vuur.
  2. Voeg de groenten aan het pruttelende water toe, eenmaal dit kookt. Voeg aansluitend alle smaakmakers toe. Ook wat zout kan geen kwaad, let er enkel op dat je niet overdrijft zodat de bouillon voldoende neutraal blijft en je de finale kruiding afhankelijk van het gerecht kan bepalen
  3. Voeg na een kwartiertje de kip toe en dompel ze voorzichtig onder. Laat, met gesloten deksel, één uur pruttelen op een zacht vuur. Schuim desgewenst de bouillon nu en dan af om vet en onzuiverheden weg te halen.
  4. Haal de (perfect gegaarde) kip uit de bouillon en giet het mengsel door een zeef. De groenten en andere smaakmakers hebben hun dienst bewezen, die kan je wegwerpen.
  5. Laat de bouillon desgewenst nog enkele minuten tot een klein uurtje inkoken om een krachtiger, meer geconcentreerd resultaat te behalen.
  6. Deze bouillon is de perfecte basis voor soepen, sauzen en specifieke gerechten zoals vol-au-vent of gevogelte-fricassee. Een perfect gegaarde kip hebt u alvast klaar liggen!