VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (6 votes cast)
Kip met appelmoes en frietjes
Voor een echte klassieker die bij jong en oud geliefd is moet je niet ver zoeken. Een doodsimpele maar overheerlijke gebraden kip, zelfgemaakte knapperige frietjes en al even zelfgemaakte appelmoes – klinkt heerlijk toch?
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
1uur
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
1uur
Ingrediënten
Gebraden kip
Appelmoes
Frietjes
Instructies
  1. Wrijf de kip in met een beetje boter of olie. Vul ze met de verse kruiden en een teentje knoflook.
  2. Leg de kip in een ovenschaal en bestrooi royaal met kippenkruiden.
  3. Laat de kip gedurende 1 uur bakken op 160° (reken op ongeveer 1 uur per kilogram op deze temperatuur).
  4. Schil ondertussen de aardappelen en versnijd in frietjes. Bak ze in delen voor op 140° en laat uitlekken/afkoelen op keukenpapier.
  5. Schil de appelen, verwijder de klokhuizen en versnijd in blokjes.
  6. Breng de stukjes appel aan de kook met een scheutje water. Laat rustig garen tot een moes.
  7. Haal de appelmoes naar wens van het vuur. Hoe langer de appelmoes pruttelt en hoe vaker je roert, hoe fijner het resultaat.
  8. Werk de appelmoes desgewenst af met een beetje suiker.
  9. Bak de frieten net voor het opdienen een tweede keer op 180° tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  10. Versnijd de gebraden kip in delen. Serveer met een flinke lepel appelmoes, verse frietjes (bestrooid met zout), wat gemengde sla en een lepeltje mayonaise. Smakelijk!