VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (5 votes cast)
Gestoofd varkensvlees op Mexicaanse wijze
Met de hulp van dit recept breng je een stukje Mexico in je keuken. Deze smakelijke stoofpot houdt het midden tussen een klassieke boeuf bourguignon (rundsvlees gegaard in rode wijn) en een pittige chili con carne. Niet moeilijk en bovenal bijzonder lekker!
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
60minuten
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
60minuten
Ingrediƫnten
Instructies
  1. Verhit de olijfolie in een ruime stoofpan en schroei de blokjes varkensstoofvlees kort maar krachtig. Roer regelmatig om.
  2. Verlaag het vuur en voeg de fijngesneden uien toe. Roer opnieuw geregeld om en laat even meebakken. Voeg na enkele minuten de gerookte spekreepjes toe en laat ook deze even mee bakken.
  3. Voeg de rode wijn toe, het vlees zou netjes onder moeten staan. Is dit niet het geval kan het geen kwaad om wat meer rode wijn toe te voegen. Voeg ook de laurierblaadjes en een snuifje tijm toe. Zet het vuur laag en laat zo’n 40 minuten pruttelen met het deksel op de pot.
  4. Na 40 minuutjes stoven voeg je de wortelschijfjes, de witte bonen in tomatensaus en de tomatenpuree toe. Roer zachtjes zodat de bonen geen puree worden. Kruid met peper, zout, paprikapoeder, komijn en cayennepeper. Deze laatste twee kruiden bepalen de voornaamste smaken; kruid naar wens maar met zorg. Komijn is erg dominant en markant, cayennepeper scherp en pikant.
  5. Laat nog een half uurtje pruttelen en voeg eventueel wat vocht toe om voldoende saus te bekomen. Mocht het geheel onvoldoende ingedikt blijken, laat dan nog even sudderen zonder deksel. Serveer met brood of rijst en werk af met wat verse peterselie. Smakelijk!
Notities

Kan je niet onmiddellijk varkensstoofvlees vinden en geen tijd om het aan een slager te vragen? Eender welk stuk betaalbaar varkensvlees kan dienen, schoudergebraad is bijvoorbeeld net zo goed. Je hoeft het enkel zelf in blokjes te snijden.