VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (4 votes cast)
Eendenborst met mangosaus (Piet Huysentruyt)
Een echte klassieker uit de Frans-Bourgondische keuken is ‘canard à l’orange’: geroosterde eend met een zoet-zuur sausje op basis van appelsienen. Piet Huysentruyt geeft een leuke draai aan dit idee en gaat voor een toegankelijke variant met mangoblokjes. Het verrassende resultaat doet het erg goed als romantisch of feestelijk diner.
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
20minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Snijd de vetkant van de eendenborsten in. Kruid rondom met peper en zout, laat daarna op kamertemperatuur komen.
  2. Versnijd ondertussen de mango in blokjes en pers de appelsienen.
  3. Bak de eendenborsten op de vetkant gedurende een kleine 10 minuten op een matig vuur. Bak daarna een kleine 5 minuten op de vleeskant.
  4. Haal het vlees uit de pan, wikkel in aluminiumfolie en laat enkele minuten rusten in een lauwe oven (120°). Heb je meer tijd, verlaag dan de temperatuur tot 80° en laat 20 tot 30 minuten rusten.
  5. Stoof ondertussen de mangoblokjes aan in dezelfde pan.
  6. Blus met gevogeltefond, balsamico en het appelsiensap. Roer alle aanbaksels los en laat de saus reduceren tot de helft.
  7. Werk de saus af door er enkele koude klontjes door te roeren (laat de saus niet meer koken). Kruid naar smaak bij met peper en zout. Voeg pas op het einde de vers gesnipperde dragon toe.
  8. Versnijd de eendenborsten in dikke plakken. Serveer met de mangosaus, enkele stukjes rauwe ham, waterkers en kroketten. Smakelijk!