VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Brabantse fazantfilets (Colruyt)
Fazant mag dan wel een beetje verdwenen zijn uit ons eetpatroon, dit karaktervolle wild wordt al eeuwen geserveerd in de Nederlanden. Vooral in Brabant en rond Brussel was de opvallend vogel een populair gerecht als het wat feestelijker mocht zijn. De ultieme klassieker uit het kookboek van oma: fazant op Brabantse wijze (met witloof). Met deze haalbare variant van Colruyt kan ook jij deze zondagse topper snel op tafel toveren.
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
25minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
25minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Laat de fazantfilets op kamertemperatuur komen. Kruid met voldoende peper en zout.
  2. Halveer de stronkjes witloof en verwijder de harde kern. Bak rondom aan in een ruime stoofpan in een klontje boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  3. Bestrooi het witloof met suiker en laat nog even karameliseren.
  4. Bak in een andere pan de gerookte spekblokjes in een beetje boter aan.
  5. Haal de stukjes spek uit de pan en bak in dezelfde pan de fazantenfilets kort maar krachtig aan. Haal ze daarna uit de pan en laat even rusten.
  6. Blus de pan met het bier en roer alle aanbaksels los. Voeg de room toe en kruid met koriander (hak de korianderbolletjes en plet fijn, of gebruik korianderpoeder).
  7. Laat het sausje even opkoken, gebruik eventueel wat sausbinder.
  8. Schik de fazantfilets in het midden van een ruime ovenschaal en verdeel er de spekjes over. Omring met de stronkjes witloof en overgiet met de saus.
  9. Dek af en laat nog een kwartiertje garen in een voorverwarmde oven (200°). Hou rekening met de dikte van de fazantfilets en let er op dat het vlees niet uitdroogt.
  10. Serveer met kroketjes of aardappelgratin. Lekker met een glaasje rode wijn. Smakelijk!