VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
Asperges op Vlaamse wijze
Van alle typisch Belgische gerechten is er geen één dat zo eenvoudig en toch zo verfijnd is als asperges op z’n Vlaams (of à la flamande). Met niets meer dan kraakverse asperges, hardgekookt ei, peterselie en geklaarde boter zorg je voor een voor- of hoofdgerecht dat al decennia lang een regelrechte klassieker is tijdens de lente-maanden.
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
10minuten
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
10minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng de eieren aan de kook in voldoende water. Voeg eventueel een een scheutje azijn toe, dan stolt het eiwit sneller wanneer de eieren zouden breken.
  2. Laat de eieren 8 à 9 minuten koken. Laat ze dan schrikken onder koud water en laat even afkoelen.
  3. Schil ondertussen zorgvuldig de asperges. Snijd de harde onderkanten af.
  4. Breng een ruime hoeveelheid lichtgezouten water aan de kook. Gaar de asperges tot ze beetgaar zijn.
  5. Pel de hardgekookte eieren en plet fijn met een vork. Spoel het bosje peterselie en hak fijn.
  6. Laat de boter smelten en schep de witte bovenlaag weg. Roer daarna onder de geplette eitjes en kruid met peper, zout, nootmuskaat en de verse peterselie.
  7. Schik de asperges netjes naast elkaar op elk bord. Bedek de achterkant van de asperges met de geplette eitjes. Smakelijk!
Notities

Dit traditionele gerecht blinkt uit in eenvoud. Mag het toch wat uitgebreider? Met enkele plakjes gekookte ham, gerookte zalm of een handvol grijze garnalen zorg je een snelle maar geslaagde (of zelfs feestelijke) upgrade!