VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Spaghetti vongole (Jamie Oliver)
Dit uiterst eenvoudige gerecht uit de Italiaanse keuken is een absolute klassieker geworden. Nochtans was het ooit een snelle, makkelijke hap voor Venetiaanse vissers. Vergis je echter niet: timing is cruciaal in dit authentieke en zilte gerecht. Jamie Oliver helpt je op weg!
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
10minuten
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
10minuten
Instructies
  1. Spoel de venusschelpen grondig onder spoelend water. Gooi exemplaren die niet dicht zijn weg.
  2. Snipper de steeltjes van het bosje peterselie fijn. Doe hetzelfde met de blaadjes en houd apart. Hak aansluitend de knoflook fijn en versnijd de kerstomaten in kwartjes.
  3. Verhit een ruime, hoge pan (met deksel). Breng tegelijkertijd een ruime portie gezouten water aan de kook voor de pasta.
  4. Gaar de pasta al dente volgens de instructies op de verpakking.
  5. Giet halverwege de gaartijd van de pasta een flinke scheut olijfolie in de pan. Voeg de gesnipperde peterseliesteeltjes en fijngehakte knoflook meteen toe. Breng op smaak met een snuif peper en zout.
  6. Verkruimel aansluitend de gedroogde chili en voeg samen met de kerstomaten toe. Laat kort aanbakken en blijf goed roeren.
  7. Voeg de venusschelpen toe , schud op en blus meteen met de witte wijn (opgelet de pan moet heet zijn, maar de knoflook mag niet verbranden).
  8. Dek af en laat 3 à minuten bakken tot de schelpjes open zijn.
  9. Ondertussen zou de spaghetti perfect gegaard moeten zijn. Roer de pasta door de venusschelpen met de witte wijnsaus.
  10. Voeg de rest van de peterselie en een extra scheutje olijfolie toe. Roer goed om en laat nog één à twee minuten warmen zodat de pasta een deel van de rijkelijk smakende saus kan absorberen.
  11. Serveer de spaghetti vongole meteen vers van het kookvuur. Serveer met wat brood om de rest van de heerlijke saus op te deppen. Smakelijk!
Notities

Timing is nogmaals cruciaal voor dit pure en authentieke recept. Typische foutjes zijn te gare pasta of te taai gekookte venusschelpjes. Naarmate je dit gerecht vaker maakt leer je vanzelf hoe veel en net hoe weinig elk ingrediënt nodig heeft om perfect op punt te staan.