Een krokante salade is snel gemaakt, prima als voorgerecht en uiteraard gezond. Met een beetje fantasie (en dit eenvoudig recept) tover je net dat ietsje meer dan sla, komkommer en tomaat op je bord.
Was de ijsbergsla desgewenst af en scheur nonchalant in reepjes. Niet te groot, niet te klein; een salade moet niet te afgemeten of symmetrisch zijn, maar te grote en ongelijke stukken sla ogen (en eten) niet mooi.
Leg in elk bordje (of kommetje) een gezonde bodem van ijsbergsla en voeg enkele fijne sneetjes komkommer toe. Ook enkele partjes kerstomaat mogen er bij. Zorg voor voldoende verspreiding zonder dat het, opnieuw, te afgepast wordt.
Schel het appeltje en snipper in fijne stukjes. Bestrooi ze over de borden. Het pijpajuintje snij je eveneens in fijne schijfjes en zwier je vrolijk over de – bijna afgewerkte – slaatjes.
Ondertussen zet je een pan, zonder boter – spek is vet genoeg, op een hoog vuur. Eenmaal voldoende heet bak je de plakjes spek op een handvol minuten krokant. Ze mogen niet droog, laat staan verkoold zijn, wel lekker crunchy zodat je ze makkelijk kan breken.
Werk elk bordje af met een snuifje peper, zout, fijne tuinkruiden en een streepje balsamico. Snel, simpel, gezond en verfrissend. Smakelijk!