VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Normandische kip (Piet Huysentruyt)
Het culinaire erfgoed van Normandië heeft erg veel met appels te maken. Het is een typisch streekproduct dat in talloze bereidingen verwerkt wordt. Dit recept van Piet Huysentruyt doet dat idee alle eer aan: heerlijk sappige kip met een saus op basis van cider en calvados met lekkere stukjes appel.
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
50minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
50minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt een flinke klont boter in een ruime stoofpot. Kruid de stukken kip met peper en zout. Je kan ook een volledige kip gebruiken (zie tip onderaan).
  2. Bak de stukken kip langs elke kant goudbruin gedurende 3 à 5 minuten in de bruisende boter.
  3. Roer een drietal eetlepels bloem door het hete vet en roer tot een roux.
  4. Blus met de calvados en flambeer (of laat even uitkoken).
  5. Blus met cider en roer aanbaksels goed los met een garde. Laat een klein half uurtje garen zonder deksel.
  6. Versnijd ondertussen de champignons in kwartjes en de appel in blokjes.
  7. Bak de champignons aan in een klontje boter in een pan. Voeg na enkele minuten de stukjes appel toe en laat even aanbakken.
  8. Blus de champignons met een scheutje kippenbouillon en een beetje water. Voeg daarna toe aan de kip.
  9. Overgiet het stoofpotje met room en laat nogmaals een klein half uurtje pruttelen zonder deksel.
  10. Het gerecht is klaar wanneer het vlees bijna van het bot valt en helemaal mals is. Werk af met peper en zout. Serveer naar wens met aardappelen, puree, frietjes, pasta,… Smakelijk!
Notities

Tip: je kan ook met een volledige kip werken. Dat werkt iets eenvoudiger indien je geen versneden kip hebt of ze zelf niet kan/wil versnijden. De bereidingswijze blijft in dat geval hetzelfde, laat het vlees wel langer garen en gebruik voor de helft van de gaartijd een deksel.