VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.6/5 (15 votes cast)
Konijn met pruimen (Jeroen Meus)
Als je denkt aan klassieke gerechten, diegene waar grootmoeder steevast dikke punten scoort, is konijn met pruimen onmisbaar. Deze – soms wat vergeten – Belgische klassieker heeft dan ook alles om jong en oud te bekoren: veelzijdig, royaal van smaak, feestelijk en toch alledaags. Met dit nostalgische gerecht zal je zeker en vast scoren, vooral omdat het van onze Jeroen, Dagelijkse kost, Meus is.
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
60minuten
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
60minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt een royale klont boter in een ruime stoofpot. Kruid ondertussen de stukken konijn grondig met peper en zout.
  2. Bruin de stukken konijn aan. Werk eventueel in delen om alle stukken vlees van een mooi korstje te voorzien.
  3. Haal het vlees, dat nog lang niet gaar is, uit de stoofpot en laat even rusten. Voeg indien nodig wat verse boter toe en stoof in het braadvocht de halve uiringen.
  4. Snijd ondertussen, indien nodig, de gedroogde pruimen in hapklare stukken en voeg ze toe aan de gestoofde ui. Doe er ook de pruimenconfituur (of bruine suiker bij) en bestuif met de bloem. Roer om en laat, op een zacht vuur, even bakken.
  5. Leg de stukken konijn opnieuw in de pan en zet onder met het bier. Schep er de mosterd bij en roer goed om zodat alle bakresten op de bodem loskomen.
  6. Bind de blaadjes laurier en takjes tijm samen en voeg, met de kruidnagels, toe aan het stoofpotje. Kruid met peper en zout. Dek af en laat een uurtje pruttelen – konijn moet danig zacht zijn dat het bijna van het bot valt.
  7. Voeg net voor het serveren nog een scheutje azijn toe en werk, naar wens, verder af met peper en/of zout.
  8. Jeroen serveert dit gerecht met een fris witloofslaatje (snipper wat witloof fijn, meng met mayonaise, kruid met peper, zout en een beetje natuurazijn) en kroketjes. Heerlijk met een glaasje rode wijn of een stevig biertje. Smakelijk!
Notities

Jeroen zorgt in dit recept voor sausbinding met bloem, je kan echter ook met een klassieke boterham, besmeerd met mosterd, werken.