Vegetarisch koken blijft voor heel wat Europeanen een uitdaging, vaak missen we bepaalde smaken en texturen. Eventjes bij de (verre) buren gaan kijken kan helpen, vooral Oosterse keukens zijn erg bedreven in Vegetarische gerechten. Jeroen Meus helpt je op weg met deze Indische curry met bloemkool, bomvol exotische smaken. Lekker, gezond en helemaal vegetarisch – zelfs veganistisch.
Versnijd de bloemkool in kleine stukjes en was grondig. Laat uitlekken. Schil vervolgens de paprika’s, verwijder de zaadjes en snijd ze in dunne reepjes.
Verhit een flinke scheut olie in een ruime (bij voorkeur wok-) pan. Schroei, eenmaal de olie erg heet is, de stukjes bloemkool kort aan. Schud/roer goed. Voeg na twee minuutjes de reepjes paprika toe en verlaag het vuur.
Voeg de halve uiringen, reepjes gember en het geplette teentje look toe. Blijf goed roeren zodat alle smaken zich goed verdelen.
Breng de schotel verder op smaak met het fijngehakte chilipepertje. Je hoeft het hele pepertje niet te gebruiken indien je geen liefhebber bent van pittige gerechten. Voeg vervolgens wat kurkuma, komijn, paprikapoeder en garam masala toe.
Voeg na de specerijen de tomatenblokjes en kokosmelk toe. Roer wederom goed om. zet het vuur niet te hoog en laat enkele minuten pruttelen zodat de groentjes verder kunnen garen en aanbakseltjes loskomen.
Voeg eventueel wat water toe om de curry voldoende vloeiend te maken. De smaak hoeft niet te straf te zijn, al kan je gerust eigen accenten leggen met de gevarieerde kruiden.
Voeg tot slot de kikkererwten toe en laat nog een tiental minuten pruttelen. Werk naar wens af met peper en zout. Kook ondertussen de rijst, volgens de instructies op de verpakking, in voldoende gezouten water.
Serveer met een portie warme rijst en werk de curry af met enkele takjes verse koriander. Smakelijk!