Pasta in alle mogelijke vormen, maten en smaken is uiteraard het nationale uithangbord van Italië. Vaak maken we de fout om de pasta te verdrinken in rijke sausen, terwijl elke Italiaan je zal vertellen dat een pastasaus eerder eenvoudig en vooral beperkt in hoeveelheid moet zijn. Dit recept toont je alvast een makkelijke manier om dat ideaal te bereiken.
Gaar de pasta in voldoende gezouten water. Tortellini is pasta met een vulling, reken dus op voldoende gaartijd (10 à 12 minuten). Ondertussen kan je het uiterst makkelijke maar lekkere sausje bereiden.
Fruit de ui en look in een scheutje olijfolie. Eenmaal glazig voeg je de stukjes champignon toe. Niet veel later mogen ook de maïskorrels en de olijfringetjes erbij. Geen fan van olijven? Geen probleem, laat ze gerust weg. De saus zal nog steeds voldoende gevarieerd zijn.
Laat kort garen en voeg alvast wat peper en zout toe. Giet er het scheutje rode wijn bij en laat de alcohol verdampen. Daarna mag de passata erbij. Laat nog even rustig pruttelen op een zacht vuurtje.
Eenmaal de pasta beetgaar is, laat je deze nog even uitlekken zodat je de saus kan afwerken. Dit doe je met wat Provençaalse kruiden. Dat mag gerust een doorsnee gedroogde melange zijn uit de supermarkt. Beschik je over verse kruiden of geen mengeling? Basilicum, rozemarijn, tijm, salie, oregano en marjolein zijn geschikt. Wil je het wat pittiger? Enkele druppels rode tabasco of wat chiliringetjes zijn perfecte aanvullingen.
Meng de tortellini onder de saus en serveer desgewenst met wat geraspte kaas zoals Emental, Gruyère of Parmezaan. Smakelijk!