VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (3 votes cast)
Spruitjesstoofpot met mosterdsaus
Spruitjes horen doorgaans niet echt tot de favoriete kost van klein en groot. Nochtans kan je de kleine kooltjes uit Brussel zonder al te veel moeite lekker fris, en toch heerlijk winters warm, bereiden. Dit recept toont je de weg naar een eerder klassieke aanpak die heel wat eters zonder twijfel zal bekoren.
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Ingrediƫnten
Instructies
  1. Schil de aardappelen en snijd ze in hapklare blokjes. Breng ze aan de kook in gezouten water. Kook ze net niet gaar en laat uitlekken.
  2. Vervolgens kan je de spruitjes kuisen. Verwijder de buitenste blaadjes en snijd de onderkantjes af. Deze stap kan je uiteraard overslaan indien je met diepvriesspruitjes werkt, zorg er dan enkel voor dat ze ontdooid zijn. Blancheer de spruitjes in een ruime hoeveelheid gezouten water.
  3. Bak de spekreepjes in een pan zonder vetstof – daar zorgen de spekjes zelf wel voor. Bak ze naar wens (zacht tot krokant) en voeg vervolgens de stukjes ui en champignon toe. Laat even schroeien en roer regelmatig. Blus de pan met 25cl blond bier en laat even inkoken.
  4. Voeg de stukjes aardappel en spruitjes toe. Laat ze een handvol minuten meebakken op een middelmatig vuur. Roer of schud regelmatig om – let op dat je de spruitjes niet beschadigd. Werk af met peper, zout en een snuifje nootmuskaat.
  5. Tot slot kan je het snelle en eenvoudige mosterdsausje bereiden. Smelten een klontje boter in een sauspannetje en fruit de fijngesneden sjalot. Voeg de mosterd toe met de andere helft van het bier. Roer flink en laat op een hoog vuur inkoken. Voeg eventueel nog wat water toe. Kruid af met een beetje peper en zout. Smakelijk!
Notities

Let er op dat je de spruitjes eerst enkel blancheer, niet gaart. Door ze (te) lang te garen, verliezen ze hun frisse knapperigheid en worden ze eerder muf. Precies wat velen niet lusten.