Wie zomer zegt, zegt terrasje en hapjes. In Spanje heeft men dat geperfectioneerd in de vorm van tapas. Lichte, gevarieerde en smaakvolle hapjes waar je uren mee kan tafelen. Zalig! Deze ‘Champiñones al Ajillo’ (champignonetjes met look) is een echte klassieker. Bomvol smaak, niet moeilijk om maken en zowel koud als warm lekker.
Verhit een royale hoeveelheid olijfolie. Stoof de kwartjes champignon op hoog vuur gedurende een tweetal minuten. Roer constant zodat ze egaal bruinen.
Verlaag het vuur tot een middelmatige stand en voeg de geplette (of eventueel erg fijn gehakte) look toe. Roer nogmaals goed om en laat een handvol minuten verder stoven.
Blus met de Sherry en het limoensap. Breng verder op smaak met het fijngehakte chilipepertje en het paprikapoeder. Indien je heel erg sterk paprikapoeder gebruikt (of niet graag pikant eet), volstaat een halve chilipeper.
Laat de champignons nog een kwartiertje sudderen op een laag vuur tot ze zacht zijn en het vocht verdampt is. Blijf regelmatig roeren.
Werk naar smaak af met peper en zout. Voeg tot slot de fijngehakte peterselie toe. Serveer koud, lauw of warm met krokant stokbrood. Smakelijk!