VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Eend op Oosterse wijze
Hoewel we hier in West-Europa fier zijn op onze beroemde Bourgondische keuken, kan het geen kwaad om over de grenzen te piepen. Oosterse gerechten blinken uit in uitzonderlijke smaakcombinaties en heerlijke ingrediënten. Dit gerecht haalt een beetje Azië naar jouw keuken.
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Maak de eendenborst klaar om te bereiden door de velkant in te snijden. Zo komt het vet, dat een belangrijke smaakmaker is van dit recept, beter vrij. Bestrooi met wat peper en zout. Ook de vleeskant van de borst voorzie je van peper en zout.
  2. Ondertussen zet je een ruime pan op het vuur, zonder vetstof. Laat de pan goed heet worden en bak de eend kort maar krachtig. Een vijftal minuten op de velkant, tweetal minuutjes op de vleeskant. Giet ook telkens op elke zijde wat porto. Zorg ervoor dat de eend niet aanbrandt en mooi dichtschroeit. Vervolgens doe je het vlees in een ovenschotel en laat het 20 minuten garen in een voorverwarmde oven op 160°.
  3. In de pan heb je nu een behoorlijke portie eendenvet dat zal dienen als basis voor de saus. Zet het vuur wat zachter zodat de saus rustig kan inkoken. Voeg porto, honing, chiliringetjes en enkele scheuten sojasaus toe. Laat rustig inkoken en voeg eventueel wat peper toe.
  4. Schep de klaargemaakte saus netjes uit de pan, zet opzij en hou warm. De groenten kan je bereiden in dezelfde pan, zo komen alle smaken subtiel bij elkaar. Ook de rice sticks kan je nu beginnen bereiden door een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook te brengen. Opgelet: deze zijn bijzonder snel gaar (controleer de verpakking), zorg dat je timing goed zit.
  5. Doe een beetje arachideolie in de pan en zet opnieuw op een hoog vuur. Voeg de sojascheuten en de wokgroenten toe. Wokken betekent kort maar krachtig bakken: alles moet nog krokant maar wel warm zijn. Breng op smaak met een beetje peper en sojasaus. Besprenkel helemaal op het einde met wat sesamolie, zo krijg je een fijne smaaktoets.
  6. Controleer of de eend voldoende gaar is. Eend mag niet doorbakken zijn, het vlees moet nog steeds rosé zijn maar mag niet meer bloeden. Snij het vlees in sneetjes van 2 cm en leg op elk bord twee of drie sneetjes. Werk af met een portie rijstnoedels, een schep wokgroenten en voeg her en der wat saus toe. Smakelijk!