Plak ‘Toscane’ in de titel van een gerecht en heel wat mensen in aandacht is meteen geprikkeld. Het is immers de meest gekende streek in Italië, ook op culinair niveau. Alle klassiekers die je van Italië mag verwachten zitten dan ook in dit heerlijke ovengerecht verwerkt, aangevuld met meer typische ingrediënten van bij ons zoals patatjes, room en spinazie. Het beste van beide werelden, kortom!
Maak kruiselings enkele insnijdingen in de kipfilets. Wrijf in met olijfolie, peper, zout en oregano. Laat op kamertemperatuur komen.
Doe de krieltjes (halveer indien ze te groot zijn) een ovenschotel. Overgiet met de olie van de artisjokken. Kruid met peper en zout en roer goed door elkaar. Laat 15 minuten roosteren in de oven op 175°.
Meng ondertussen de zongedroogde tomaten, artisjok, olijven, knoflook (geperst), tomatenpuree, room, witte wijn en het merendeel van de basilicumblaadjes door elkaar. Voeg nog een gulle scheut olijfolie toe en breng het Toscaanse mengsel verder op smaak met oregano, chili, peper en zout.
Giet het mengsel bij de geroosterde krieltjes. Roer alles goed door elkaar. Schik de kipfilets op de saus met groentjes en krieltjes.
Zet terug in de oven en laat ongeveer 20 à 30 minuten bakken, tot de kipfilets mals en gaar zijn.
Haal de kipfilets weg en laat rusten onder aluminiumfolie.
Meng de spinazie door het gerecht en laat nog vijf minuten verder bakken in de oven.
Schik de kipfilets terug op de Toscaanse ovenschotel en werk af met de rest van de basilicumblaadjes. Serveer meteen, bij voorkeur met een frisse witte wijn (uit Italië). Smakelijk!