Meubelgigant Ikea maakte dit lekkere gerecht uit Zweden wereldberoemd. Köttbullar betekent letterlijk vleesballen, en kan je op allerlei manieren klaarmaken. Toch zijn er enkele voorwaarden, zo heeft het vlees een kenmerkende smaak door het gebruik van piment en hoort er een smeuïg sausje bij en een flinke schep puree. Met dit recept kan ook jij zonder moeite genieten van deze lekkernij!
Schil de aardappelen en breng aan de kook in gezouten water.
Meng ondertussen het gehakt met de fijngesnipperd sjalot, peterselie, het paneermeel en ei. Breng voldoende op smaak met zout en piment. Geen piment? Peper kan ook.
Rol balletjes ter grootte van een pingpongbal van het gehakt.
Smelt een klontje boter in een ruime pan. Bak de balletjes op een matig vuur rondom aan tot ze goudbruin zijn.
Smelt ondertussen de boter voor de saus in een steelpan. Voeg de boter toe en meng tot een roux. Laat even uitdrogen zodat de bloemsmaak verdwijnt.
Voeg de rundsbouillon al roerend toe, gevolgd door de room. Blijf goed roeren en laat op een zacht vuur indikken tot een smeuïg sausje.
Werk de saus af met worcestershiresaus, een beetje mosterd en peper/zout naar wens.
Giet tot slot de gegaarde aardappelen af en stamp tot een puree. Roer er een klontje boter en een flinke scheut melk door.
Breng de puree op smaak met nootmuskaat, peper en eventueel nog wat zout.
Serveer de balletjes op een schep puree. Overgiet rijkelijk met saus en versier met gesnipperde peterselie. Smakelijk!