Vol-au-vent van konijn met aardpeerpuree
Konijn was ooit heel populair in de Belgische keuken. Vandaag komt het steeds minder op tafel en heel wat mensen denken enkel nog aan de traditionele bereiding met pruimen. Nochtans is er met een magere en smaakvolle vlees veel meer aan te vangen, een herwaardering van konijn zou dan ook niet verkeerd zijn. Deze smeuïge vol-au-vent, vergezeld van een heerlijke puree van aardpeer, kan je hopelijk overtuigen.
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
1uur
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
1uur
Ingrediënten
Gegaard konijn met fond
Aardpeerpuree
Vol-au-vent
Instructies
 1. Versnijd de groentjes voor de bouillon (uien, knoflook, bleekselder en wortel) in grove stukken.
 2. Stoof de groentjes aan in een klontje boter in een ruime stoofpot. Kruid met een snuifje peper en zout.
 3. Bind de kruiden (tijm, laurier en peterselie) tot een kruidentuiltje en laat even meestoven.
 4. Schik de stukken konijn op de gestoofde groentjes en overgiet met de wildfond. Leng aan met water tot de stukken vlees goed onder staan. Laat een uurtje afgedekt stoven.
 5. Schil ondertussen de aardappelen en aardperen. Breng in een ruime hoeveelheid water aan de kook en laat volledig garen.
 6. Het konijn is voldoende gegaard als het vlees van het bot los komt. Haal de stukken konijn uit de pot en zeef de bouillon. De groentjes en kruiden gooi je weg.
 7. Scheur het gegaarde vlees in stukjes.
 8. Smelt de boter en roer er, af het vuur, de bloem onder tot een roux. Laat nog even warmen zodat de bloemsmaak verdwijnt. Roer er dan, op een zacht vuur, de room onder en vul aan met de gezeefde bouillon tot je een smeuïge saus hebt.
 9. Kruid de saus voldoende af met peper, zout en nootmuskaat. Fris op met een scheutje sherry.
 10. Voeg dan de stukjes konijn en (diepgevroren) erwtjes toe. Laat afgedekt rusten zodat de erwtjes ontdooien en warmen maar knapperig en frisgroen blijven.
 11. Stamp ondertussen de gegaarde aardappelen en aardperen tot een puree. Voeg een klontje boter en een scheutje melk toe. Werk af met peper, zout en nootmuskaat.
 12. Serveer de smeuïge vol-au-vent met een flinke schep puree en (bij voorkeur) een frisse tripel of een soepel rood wijntje. Smakelijk!
Notities

Mag het wat luxueuzer zijn? Voeg dan gestoofde stukjes champignon en (in de bouillon gegaarde) gehaktballetjes toe.