VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Vogelnestjes van spek en scampi (Ottolenghi)
Rond Pasen zijn vogelnestjes traditiegetrouw erg populair. De originele gehaktbal met een smeuïg eitje in, is niet alleen bij ons een heerlijke hap. Zo worden ze in Groot-Brittannië ‘Scotch Eggs’ genoemd. Ook de beroemde tv-kok Yotam Ottolenghi is vertrouwd met het idee, maar geeft er graag zijn kenmerkende handtekening aan: hij maakt vogelnestjes met gehakt van spek en scampi. De pittige saus maakt deze verrassende variant helemaal af. Het proberen waard!
Porties Prep Tijd
6vogelnestjes 30minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20minuten 30minuten
Porties Prep Tijd
6vogelnestjes 30minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20minuten 30minuten
Ingrediënten
Vogelnestjes
Dipsaus
Instructies
  1. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Laat de 6 eieren (bewaar eentje voor later) exact 7 minuten koken. Laat ze daarna schrikken onder koud water zodat het garen stopt.
  2. Pel, eenmaal afgekoeld, de eieren zorgvuldig en zet opzij.
  3. Rooster één vierde van de sesamzaadjes in een pan met antikleeflaag tot ze goudbruin zijn.
  4. Bereid het gehakt door de (gepelde) scampi, spekjes, geroosterde sesamzaadjes, lente-ui, gember, knoflook, sojasaus, rijstazijn en sesamolie in een blender te doen.
  5. Mix alles grondig tot een uiterst smaakvol, stevig gehakt. Let op: gebruik enkel een kwaliteitsvolle blender!
  6. Verdeel het gehakt in zes gelijke porties.
  7. Maak je handen nat en druk elke portie gehakt in je handpalm plat. Leg er dan een gepeld ei op en kneed het gehakt zachtjes rond het ei tot een flinke gehaktbal.
  8. Laat de vogelnestjes 30 minuten opstijven in de koelkast.
  9. Meng de resterende sesamzaadjes met de panko in een diep bord. Doe de bloem in een ander bord en klop tot slot het resterende ei los in een derde bord.
  10. Rol elk vogelnestje door de bloem en schud goed af. Rol dan door het opgeklopte ei en tot slot door de panko met sesamzaadjes.
  11. Verhit de olie tot 170° (of gebruik een – propere – friteuse). Bak de vogelnestjes gedurende een vijftal minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Bak ze niet allemaal in één keer en draai regelmatig op zodat ze gelijkmatig bakken.
  12. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus terwijl de vogelnestjes bakken in de hete olie. Serveer uit het vuistje met de dipsaus, koud of warm. Smakelijk!