Tijdens de feestdagen kan het geen kwaad om haast decadent met smaken te strooien. Vooral wild leent zich erg goed tot volle, krachtige en contrasterende ingrediënten. De inspiratie voor deze unieke stoverij van ever met blauwe bessen haalden we bij Glühwein: zoet en toch kruidig. Perfect om je kerst- of nieuwjaarsfeest culinair in te zetten!
Kruid de blokjes vlees met peper en zout. Laat op kamertemperatuur komen.
Snipper ondertussen de ui, knoflook en wortel fijn.
Smelt een flinke klont boter in een stoofpot met deksel. Kleur het vlees aan op hoog vuur, werk indien nodig in delen.
Schep de stukjes vlees uit de pot en zet opzij. Verlaag het vuur en smelt een vers klontje boter. Voeg de gesnipperde ui, look en wortelen toe. Laat enkele minuutjes fruiten.
Voeg alle smaakmakers toe: laurier, kruidnagel, jeneverbessen, kaneel, nootmuskaat en flink wat zeste van de appelsien.
Blus met een royale scheut cognac of whisk(e)y. Roer alle aanbaksels los. Flambeer of laat even doorkoken.
Voeg de geschroeide stukjes vlees terug toe. Roer er wat bloem door. Blus dan met de rode wijn en rundsbouillon.
Dek af en laat minstens één, bij voorkeur twee uurtjes pruttelen op een zacht vuurtje.
Roer wanneer het vlees botermals is de confituur van blauwe bessen door de stoverij. Laat even indikken.
Voeg tot slot de blauwe bessen toe en laat ze even warmen. Werk naar smaak af met peper en zout. Lekker met kroketten, frietjes of puree. Smakelijk!