Kippengyros
Gyros is een Griekse gerecht dat afgeleid is van het Turkse Döner Kebab: kruidige reepjes vlees die hoofdzakelijk tussen een broodje worden gegeten als snelle hap. Tegenwoordig kennen we gyros als een veelzijdig en makkelijk vleesgerecht: lekker met rijst, pasta, groentjes,… Het is bovendien helemaal niet moeilijk om zelf een lekkere gyros klaar te maken. Dit handige basisrecept leert je een fijne kippengyros maken. Heerlijk voor jong en oud.
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
10minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
10minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Laat de kipfilets op kamertemperatuur komen en slaag het vlees eventueel mals met een vleeshamer.
  2. Versnijd de kipfilets in reepjes of blokjes en doe ze in een ruime mengkom.
  3. Besprenkel met een flinke scheut olijfolie. Voeg de tomatenpuree en geplette knoflook toe. Breng naar eigen voorkeur op smaak met de kruiden (paprikapoeder, komijn, oregano, tijm, chili, peper en zout). Roer goed om.
  4. Laat de kippengyros indien mogelijk enkele uren rusten en marineren. Het is niet noodzakelijk, maar de smaken zullen veel levendiger zijn.
  5. Versnijd de ui in fijne ringen en de paprika’s in fijne reepjes. Meng ze net voor het bakken door de gyros.
  6. Verhit in een ruime pan een scheut olijfolie. Roerbak de gyros op een matig vuur tot de stukjes kip helemaal gaar zijn.
  7. Serveer naar wens met rijst, pasta, brood, groentjes,… Ook erg lekker met verse tzatziki. Smakelijk!