Wie lekker wil (na)zomeren kan in de keuken aan de slag met zuiderse ingrediënten. Dit recept haalt inspiratie in Griekenland. Eén van de plaatselijke lekkernijen heet orzo: fijne, rijstvormige pasta. Gecombineerd met gegrilde halloumi en een mediterraans groentesausje dat smaken uit alle windstreken combineert, zorg je voor waanzinnig lekkere comfort food.
Breng de orzo aan de kook in bouillon en gaar volgens de instructies op de verpakking. Je kan uiteraard ook werken met gezouten water, maar omdat deze pasta veel vocht absorbeert zorgt bouillon voor nog meer smaak.
Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een ruime, hoge pan.
Fruit de gesnipperde ui met de geplette knoflook en fijngehakte chilipeper (verwijder desgewenst de zaadjes).
Voeg alle kruiden (kaneel, komijn, oregano en paprikapoeder) toe en laat even zweten op een zacht vuur.
Pel ondertussen de pruimtomaten (snijd er een kruisje in en dompel ze even onder in kokend water). Snijd in grove stukken.
Voeg de stukjes tomaat met de kikkererwten toe en blus met de witte wijn. Laat rustig pruttelen tot een smeuïg sausje.
Giet ondertussen de gegaarde pasta af maar bewaar een deel van het kookvocht om de saus wat losser te maken (indien nodig).
Roer de pasta door de saus en meng er de gehalveerde kerstomaatjes onder. Kruid naar smaak bij.
Schik de plakjes halloumi op de pasta en zet de pan een tiental minuten – of tot de kaas goudbruin ziet – onder de grill.
Werk net voor het opdienen af met verse basilicumblaadjes. Smakelijk!