Gestoofde adijvie met rozemarijnpatatjes en boerensaté
Lekker eten klaarmaken hoeft niet moeilijk te zijn. Met verschillende ingrediënten kan je snel een gevarieerd bordje presenteren, zoals dit recept snel duidelijk zal maken.
Porties Prep Tijd
2personen 15minuten
Kook Tijd
30minuten
Porties Prep Tijd
2personen 15minuten
Kook Tijd
30minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Schil de aardappelen en snij in partjes. Kook ze halfgaar in voldoende gezouten water en laat afkoelen.
  2. Snij de andijvie in repen, dat hoeft niet uitzonderlijk fijn. Spoel grondig zodat er zeker geen aarde meer tussen zit en laat even uitlekken. Laat de hoeveelheid andijvie je niet afschrikken, eens gestoofd blijft er heel wat minder over. Je eet één krop andijvie makkelijk op met twee personen.
  3. Smelt een mespuntje boter in een ruime kookpot en voeg de andijvie toe. Deze mag nog wat nat zijn, dan is er alvast wat kookvocht. Laat rustig garen op een middelmatig vuur en voeg al wat peper, zout en nootmuskaat toe. Zorg dat er steeds een beetje vocht in de pot staat, voeg gerust wat water toe.
  4. Na een kwartiertje stoven zou het volume fel geminderd moeten zijn. Giet het resterende kookvocht weg en voeg de room toe. Laat de room gedurende een kwartier goed inkoken op een middelmatig vuur.
  5. Ondertussen kan je de boerensatés klaarmaken. De stukjes rundsvlees kan je enkele uren marineren (olijfolie, peper, zout, paprikapoeder, Provençaalse kruiden,…) maar dit hoeft zeker niet. Voorzie elke saté van deze volgorde: blokje rundsvlees – stukje ui – stukje spek – stukje paprika – stukje chipolate – stukje ui – blokje rundsvlees – stukje paprika – stukje chipolata – stukje paprika – stukje spek – stukje ui – blokje rundsvlees.
  6. Van zodra de room stilaan begint in te dikken kan je het vlees en de patatjes beginnen te bakken. Neem een ruime pan en smelt er wat boter in. Schroei de satés enkele minuten langs alle kanten op hoog vuur, alsof je een kleine barbecue in de keuken houdt.
  7. Eenmaal voldoende gaar haal je de satés uit de pan, zorg dat je ze warm houdt. Voeg olijfolie toe aan de pan en laat opnieuw heet worden. Bak de aardappelpartjes knapperig en voeg voldoende gedroogde rozemarijn toe (maar overdrijf niet, de smaak is behoorlijk dominant). Eenmaal voldoende krokant werk je af met wat peper, zout en de fijngesneden rode ui – deze mag nog heel eventjes mee warmen, dat geeft een heerlijk accent.
  8. Controleer nog even of de andijvie voldoende op smaak is (peper, zout & nootmuskaat). Breng tot slot op elk bord een schepje andijvie, enkele rozemarijnpatatjes en een boerensaté samen, smullen maar.
Notities

Tip: behalve de andijvie kan je dit ook perfect op de barbecue klaarmaken. Voorzie voor de aardappeltjes een vel aluminiumfolie en je kan makkelijk grillen. Een topper als bijgerecht!